Muziekwetenschap

In de bacheloropleiding Muziekwetenschap ontdek je een rijkdom aan manieren waarop mensen muziek maken, over muziek nadenken, van muziek genieten en door muziek in beweging komen, of ergens bij stilstaan met muziek.Hippo_JPG-_MMF6954

Muzikale ontdekkingsreis

Muziekwetenschappers onderzoeken muziek uit het verleden en het heden, in allerlei culturen. Hoe werd muziek in vroegere eeuwen uitgevoerd? Om hier meer over te weten te komen, verdiepen muziekwetenschappers zich in teksten over muziek uit de tijd dat ze gespeeld werd, ze bestuderen oude afbeeldingen van instrumenten of ze spreken met de musici die de oude muziek weer tot leven wekken.

Veel muziek is slechts ten dele of helemaal niet op schrift gesteld. Muziekwetenschappers brengen ook deze muziek in kaart: ze reizen hiervoor naar het land van herkomst of zoeken contact met musici die deze muziek (nog) spelen. Ze leren de muziek die ze bestuderen zelf ook spelen en registreren wat ze horen en zien, bijvoorbeeld met geluids- of video-opnamen.

Muziekwetenschap iets voor jou?

  • Je hebt een vwo-diploma, ongeacht je profiel, en je wilt later gaan werken bij bijvoorbeeld een culturele instelling, een orkest of een concertzaal.
  • Je kent je talen – met name Engels. Het is handig als je Duits en Frans kunt lezen. Het grootste deel van de vakliteratuur is in het Engels geschreven.
  • Je hebt enige kenis van het notenschrift. De literatuur over muziek bevat notenvoorbeelden en tot het studiemateriaal behoort veel genoteerde muziek.
  • Het belangrijkste is dat je over een muzikaal gehoor beschikt. Als je nooit aan muziek hebt gedaan, is een muzikaal gehoor misschien niet ontwikkeld en dan kan het eerste jaar zwaar zijn. Neem bij twijfel contact op met de studiecoördinator.
  • Je moet zelfstandig kunnen werken en het komt goed van pas als je initiatiefrijk en nieuwsgierig bent.

Waarom Muziekwetenschap aan de UvA?

  • Aan twee Nederlandse universiteiten kun je een volledige opleiding Muziekwetenschap volgen: de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Uniek aan de opleiding in Amsterdam is dat je vanaf je tweede jaar kunt kiezen tussen een variant waarin de focus ligt op jazz, wereld- en popmuziek, en een variant gericht op westerse klassieke muziek.
  • Muziekwetenschap aan de UvA is een kleinschalige opleiding, waardoor iedereen zich er gemakkelijk thuis voelt, en ook groot genoeg om in nationaal en internationaal verband een rol van betekenis te spelen.
  • Als UvA-student kies je een studiepad dat past bij je talent, belangstelling en ambities. Je kunt daarbij rekenen op persoonlijke begeleiding en advies. Binnen je bachelor is ruimte voor keuzevakken en een minor in andere studierichtingen.

Studeren in deeltijd 

Je kunt Muziekwetenschap ook in deeltijd studeren. Je volgt dan vakken in het reguliere voltijdsprogramma. Er zijn dus geen aparte collegetijden. Wel is het programma minder intensief, waardoor je er langer over doet. De inhoud en studielast van de deeltijdopleiding zijn gelijk aan die van de voltijdopleiding.

Meer weten?

Lees alles nog eens rustig na in de brochure.

Kerngegevens


Diploma
BA Muziekwetenschap
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56700

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen